naslovna

Dobrodošli na stranice Splitskog skautskog zbora. Mi smo organizacija djece i mladih sa svestranim programom, ali posebno okrenuti prirodi, životu u prirodi i u skladu s prirodom.

Pridružite nam se ili saznajte više o našim aktivnostima.

''Betlehemsko svjetlo''

15. XII. 2019.

             Kako kaže pjesma: ''Srca mlada vesele se...'' - stigao je Božić. Ali ne samo mlada, svi ljudi s posebnom radošću očekuju te vesele dane zajedništva i dobrih misli. Nažalost, i sve više komercijalnog Adventa. Kod izviđača ipak prevladava onaj pozitivni duh međusobnog čestitanja i prenošenja dobrohotnih poruka za mir i dobro među ljudima, bez obzira slave li Božić ili ne.   Po običaju, svečanosti ''Betlehemsko svjetla'' počinju u Beču gdje se okupljaju predstavnici skautskih zemalja Europe. I tamo je bilo naših predstavnika koji su „svjetlo“ donijeli u Zagreb.

            Svečanost u zagrebačkoj katedrali održana je 15. XII. Naši su članovi u Zagreb otputovali još u petak, a bilo ih je: SK ''Split'' sa 10, OIP ''Jadran'' sa 4, SK ''Marjan'' sa 25 članova i OIP ''Spinut'' sa 2 - ukupno 41 član.

            Isto poslijepodne u Splitu, uz špalir po stepenicama ulaska u katedralu,  feral s ''Betlehemskim svjetlom'' u ime SSZ-a unijeli su Karla Banić i Marin Mrkušić. Uz njih zastavu SSZ-a nosio je Martin Bralić.    Ispunjena katedrala, što naših članova, što sugrađana, te uz grupu novoformirane jedinice kršćanskih skauta.    Pozdrav prisutnima i velečasnom don Čubeliću uputila je Karla, a promišljenom i poučnom porukom uzvratio je don Čubelić.

            Nakon svečanosti u katedrali, na Peristilu je opet upriličeno par izviđačkih grupnih igara, te na kraju zajednička fotografija svih sudionika s upaljenim svijećama. Čula se i jednoglasna čestitka 153 izviđača građanima Splita.

 ''Betlehemsko svjetlo''

u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

17. XII. 2019.

            Ova vrijedna skautska manifestacija za Božić prihvaćena je i u lokalnim i regionalnim institucijama. Možda baš zato što odiše jednom iskrenijom porukom u odnosu na svjetlucave štandove i klizališta.

            Tako su naši članovi dana 17. XII. Božićnu čestitku za mir i dobro uručili splitskoj gradskoj upravi, a čestitku su primili i uzvratili zamjenica gradonačelnika gđa Jelena Hrgović Tomaš i pročelnik ureda za društvene djelatnosti gosp. Mate Omazić.

            Neposredno potom i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zamjeniku Župana gospodinu Luki Brčiću.

 

Delegaciju su predvodili predsjednik SSZ-a Edi Perić i tajnik SSZ-a i Leo Roje, te Herci Ganza, a uz njih još 8 izviđača iz SK ''Split'', OIP ''Jadran'', SK ''Marjan'', OIP ''Brodosplit'', OIP ''Spinut'' i SK ''Meje''.