naslovna

Dobrodošli na stranice Splitskog skautskog zbora. Mi smo organizacija djece i mladih sa svestranim programom, ali posebno okrenuti prirodi, životu u prirodi i u skladu s prirodom.

Pridružite nam se ili saznajte više o našim aktivnostima.

Jamboree – West Virginia – SAD

22. VII. do 2. VIII. 2019.

             ''Jamboree'' bi mogli prevesti kao veliki veseli skup. A tako ga je zamislio i naš osnivač Lord Baden Powell kada je inicirao prvi svjetski Jamboree u ljeto 1920. godine u Londonu.  Otada, postala je to lijepa i važna tradicija svjetskog skautizma, kojom prilikom se sastaju tisuće mladih ljudi i njihovih pratitelja sa svih strana svijeta, svih rasa, vjeroispovijesti i kultura, da bi 10-ak dana u zajedništvu dijelili svoja iskustva, upoznavali se, rušili među-sobne predrasude, a time gradili i jedan bolji svijet (koliko on to može biti po silama izvan Skautizma).

            Ove je godine domaćin bila skautska organizacija SAD-a ''The boyscout association of USA''. Veliki tereni potrebni da se smjesti ogroman broj mladih osoba pod šatore, zapravo su dio velikog kampa kojeg su BSA-u osigurali moćni poslovni ljudi, nekadašnji skauti - braća Behtel.

Službeno, Jamboree je započeo 22. VII., ali za izviđače iz Hrvatske ovaj izazovni put počeo je još ranije, jer to je prilika upoznati nešto više u toj velikoj zemlji.

           U brojnoj grupi izviđača iz Hrvatske sudjelovali su i članovi iz našeg SSZ-a,    „Split“ 4, „Marjan“ 36, „Spinut“ 4 i „Meje“ 3, ukupno 47 članova.