naslovna

Dobrodošli na stranice Splitskog skautskog zbora. Mi smo organizacija djece i mladih sa svestranim programom, ali posebno okrenuti prirodi, životu u prirodi i u skladu s prirodom.

Pridružite nam se ili saznajte više o našim aktivnostima.

Logorovanje za djecu štićenike Centra za socijalnu skrb Splita

27. VI. do 3. VII. 2019.

            Evo nas u ''Rakovom jarku'', u našem izviđačkom centru u Fužinama na projektu logorovanja za djecu u potrebi, i to po 20. put. To je naš mali, ali važan doprinos djeci koja nisu imala sreće živjeti u sigurnom i materijalno dostatnom okružju, pa bez svoje krivnje ispaštaju tegobe života.

            Kroz 7 dana izviđačkog logorovanja doživjet će skroman ali skladan život u prirodi i organiziranoj ljudskoj skupini, naučit će mnoge korisne vještine koje njeguju izviđači, ali još važnije, naučit će se dužnostima zajedničkog življenja kako bi svi u toj zajednici bili zadovoljni.

            Zato nije slučajno da smo  za naziv ovog humanitarnog projekta izabrali ''Zdravi grad''. Ovo je bila 20. godina sa ukupno 30 logorovanja i 1089 sudionika, jer osim ovog humanitarnog projekta, održavali smo i logorovanja za školsku djecu ne-izviđače. Nekih godina i po 3 smjene za redom.

            Kada se neposredno vide efekti na djeci, a svima je ovakvo logorovanje ostalo nezaboravan doživljaj, onda se može reči da je humana misija ovakve izviđačke aktivnosti u potpunosti uspjela.

Sudjelovalo je 26 djece štićenika Centra, stručna suradnica Centra, 3 mlađa voditelja i 8 odraslih voditelja.

            S patrolama su radili malo stariji izviđači-predvodnici, iz SK ''Split'', Rosana Mamić, Marin Mrkušić i Karlo Križanac. Uz djecu iz Centra na logorovanju je bila i stručna suradnica Nikolina Banić.

            Uz navedene mlađe voditelje, sudjelovali su i naši brđani: Davor Trs (botanička radionica), Slavica Runjić-Šegvić (novinari-likovnjaci), Joško Erstić Žiža (ručni rad), Duje Munitić (sportske aktivnosti), Roje Leo - vođa logorovanja, kuhari Alenka Matić i Stipe Šaškor te voditelj projekta Zoran Fistonić.