naslovna

Dobrodošli na stranice Splitskog skautskog zbora. Mi smo organizacija djece i mladih sa svestranim programom, ali posebno okrenuti prirodi, životu u prirodi i u skladu s prirodom.

Pridružite nam se ili saznajte više o našim aktivnostima.

 

         Na Dan rođenja osnivača skautskog pokreta u svijetu Roberta Baden Powela, 22. Veljače, pridružili smo se svim skautima svijeta u obilježavanju ''Thinking day-a'' (ili „dana promišljanja“). Kod nas u Hrvatskoj naziv te akcije po tradiciji i motu izviđača ostaje - ''Budi pripravan''.

 

Ovogodišnju akciju opet smo održali po staroj gradskoj jezgri uz mnoge izazovne zadatke, ali i upoznavanje važnih kulturnih spomenika našeg grada. Kontrolne točke su tako postavljene i na Peristilu, u Vestibulu u Đardinu i sl.

 

Početak akcije, kao i završni poklič svih sudionika održani su ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

 

            Lijep zimski dan kroz akciju je dobro iskoristilo 112 naših članova.

 

 

 

U Turističkom naselju Margarita Maris u Sv. Filipu i Jakovu od 7. do 9. veljače održano je redovno Savjetovanje odraslih voditelja Saveza izviđača Hrvatske. Ove godine sudjelovalo je više od 90 voditelja iz 40 udruga.

Uz aktualne teme vođenja organizacije, kako po pitanju planiranih aktivnosti, organiziranja Smotre SIH-a, tako i po pitanju financijskog poslovanja,

Iz SSZ-a su sudjelovali: SK „Split“ 2, OIP „Jadran“ 3, SK „Marjan“ 3, OIP „Spinut“ 2, SK „Meje“ 1 član, te iz SSZ-a 2 člana. Ukupno 13 članova.

 

 

 

 

Kviz SSZ-a održan je odvojeno po dobnim skupinama: za poletarce i pćelice organiziran je u prostorijama SK „Splita“ 25. I. u ranijim popodnevnim satima uz 56 sudionika, a istog dana u večernjima satima za izviđače je organiziran kviz u prostorijama SK „Marjan“; tu je sudjelovalo 78 članova.

U prostorijama OIP „Spinut“ održan je kviz za dobnu skupinu Istraživača i to 28. I., a sudjelovalo je 26 članova.

Izviđački kviz se i ovaj put potvrdio kao dobra i privlačna metoda provjere znanja naših članova iz više područja našeg programa, te uz igru i pjesmu. Prilika je to i da se susretnu članovi iz svih naših udruga.

Ukupno u sve 3 akcije sudjelovao je ukupno 160 članova naših jedinica.  

 

      

 

''Betlehemsko svjetlo''

15. XII. 2019.

             Kako kaže pjesma: ''Srca mlada vesele se...'' - stigao je Božić. Ali ne samo mlada, svi ljudi s posebnom radošću očekuju te vesele dane zajedništva i dobrih misli. Nažalost, i sve više komercijalnog Adventa. Kod izviđača ipak prevladava onaj pozitivni duh međusobnog čestitanja i prenošenja dobrohotnih poruka za mir i dobro među ljudima, bez obzira slave li Božić ili ne.   Po običaju, svečanosti ''Betlehemsko svjetla'' počinju u Beču gdje se okupljaju predstavnici skautskih zemalja Europe. I tamo je bilo naših predstavnika koji su „svjetlo“ donijeli u Zagreb.

            Svečanost u zagrebačkoj katedrali održana je 15. XII. Naši su članovi u Zagreb otputovali još u petak, a bilo ih je: SK ''Split'' sa 10, OIP ''Jadran'' sa 4, SK ''Marjan'' sa 25 članova i OIP ''Spinut'' sa 2 - ukupno 41 član.

            Isto poslijepodne u Splitu, uz špalir po stepenicama ulaska u katedralu,  feral s ''Betlehemskim svjetlom'' u ime SSZ-a unijeli su Karla Banić i Marin Mrkušić. Uz njih zastavu SSZ-a nosio je Martin Bralić.    Ispunjena katedrala, što naših članova, što sugrađana, te uz grupu novoformirane jedinice kršćanskih skauta.    Pozdrav prisutnima i velečasnom don Čubeliću uputila je Karla, a promišljenom i poučnom porukom uzvratio je don Čubelić.

            Nakon svečanosti u katedrali, na Peristilu je opet upriličeno par izviđačkih grupnih igara, te na kraju zajednička fotografija svih sudionika s upaljenim svijećama. Čula se i jednoglasna čestitka 153 izviđača građanima Splita.

 ''Betlehemsko svjetlo''

u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

17. XII. 2019.

            Ova vrijedna skautska manifestacija za Božić prihvaćena je i u lokalnim i regionalnim institucijama. Možda baš zato što odiše jednom iskrenijom porukom u odnosu na svjetlucave štandove i klizališta.

            Tako su naši članovi dana 17. XII. Božićnu čestitku za mir i dobro uručili splitskoj gradskoj upravi, a čestitku su primili i uzvratili zamjenica gradonačelnika gđa Jelena Hrgović Tomaš i pročelnik ureda za društvene djelatnosti gosp. Mate Omazić.

            Neposredno potom i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zamjeniku Župana gospodinu Luki Brčiću.

 

Delegaciju su predvodili predsjednik SSZ-a Edi Perić i tajnik SSZ-a i Leo Roje, te Herci Ganza, a uz njih još 8 izviđača iz SK ''Split'', OIP ''Jadran'', SK ''Marjan'', OIP ''Brodosplit'', OIP ''Spinut'' i SK ''Meje''. 

 

 

"Sjećanja"

2. XI. 2019.

             Nismo imali zajednički organiziranu aktivnost za ovu tradicionalnu akciju na nivou SSZ-a, pa je posjet grobovima naših volontera-pokojnika obavio SK ''Split'' sa svojih 10 članova uz 1 člana KB ''Duje''. Da se izbjegne prevelika gužva 1. XI. izviđači su se okupili u subotu 2. XI.

 

              Po običaju su posjećeni grobovi naših najistaknutijih članova: Mirjama Tecilazića našeg osnivača, Nade Ćišić dugogodišnje tajnice SSZ-a, Vedrana Čulića, dugogodišnjeg predsjednika SSZ-a, a svijeću smo zapalili i pored križa poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Posjetili smo i humke boraca NOB-a kod ''spomen kosturnice''.