naslovna

Dobrodošli na stranice Splitskog skautskog zbora. Mi smo organizacija djece i mladih sa svestranim programom, ali posebno okrenuti prirodi, životu u prirodi i u skladu s prirodom.

Pridružite nam se ili saznajte više o našim aktivnostima.

     

 

U organizaciji Splitskog skautskog zbora od 26. svibnja do 28. svibnja 2017. na području Općine Šestanovac u Splitsko - dalmatinskoj županiji, u izviđačkom centru SSZ-a - Kreševo Brdo održan je Državni izviđački višeboj (za mlađu kategoriju – izviđače) i Državno izviđačko orijentacijsko natjecanje (za stariju kategoriju – istraživače i brđane) Saveza izviđača Hrvatske. Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz različitih dijelova Hrvatske, iz Bjelovara, Varaždina, Rijeke, Zagreba, Dugog Rata i Splita.

U mlađoj kategoriji natjecalo se 15 ekipa iz 10 udruga s ukupno 93 natjecatelja, a u starijoj kategoriji se natjecalo 10 ekipa iz 9 udruga s ukupno 44 natjecatelja. U organizaciji i logistici natjecanja je iz SSZ-a bilo angažirano 57 volontera.

 

Natjecanje je proteklo na visokom organizacijskom nivou, bez ikakvih problema, te su svi sudionici i organizatori/volonteri izrazito zadovoljni odrađenom akcijom.

 

                              

 

 

„Budi pripravan!“ ili „Thinking day“

26. II. 2017. 

 

I u našem gradu izviđači su obilježili dan rođenja osnivača Skautizma lorda Bden Powela 22. II. 1857. No, kako je to bio radni dan, akcija je ostvarena u nedjelju 26. II.

Baš svake godine u prvom tjednu Došašća, u špilji Kristova rođenja, u Betlehemu, jedan od austrijskih skauta upali luč, pa je potom tako krhku i nježnu – pažljivo donese u Europu. Naši su izviđači to Betlehemsko svjetlo mira donijeli iz Beča u Zagreb, a potom je i unijeli u splitsku katedralu.

Luč iz Betlehema prenesena je u Beč, pa u Zagreb gdje su ga naši članovi preuzeli na svečanosti u zagrebačkoj katedrali 10-11. XII. Pokrovitelj akcije je bio Hrvatski sabor kojeg je predstavljao predsjednik gosp. Petrov.

Proteklo je već punih 19 godina našeg intezivnog rada na obnovi i uređenju doma Kreševo brd – a još ne prestajemo, još ima posla.